Downton Abbey kommer till Tjolöholm

”Det är precis som på Downton Abbey!” Många som går en guidad visning på Tjolöholms Slott associerar till den populära tv-serien som gjort sitt segertåg över världen sedan 2010. Och visst finns det paralleller. De vackra salongerna där ingen möda sparats för att åstadkomma en komfortabel miljö, det extravaganta sällskapslivet med stora middagar, jakter och afternoon tea, den intressanta relationen mellan herrskap och tjänstefolk, som väcker nyfikenhet och förundran hos 2000-talsmänniskan. Familjen Dicksons och Bondes glansdagar på det brittiskinspirerade Tjolöholms Slott sammanfaller med den tid som skildras i Downton Abbey. Även på det halländska slottet drog sig damerna tillbaka till salongen efter middagen och männen tog en cigarr i rökrummet medan tjänstefolket skötte ruljangsen.

Herrskap och tjänstefolk

Med 2017 års stora utställning, ”Dräkter från Downton”, skildrar Tjolöholms Slott hur det var att leva på ett stort gods i början av 1900-talet, både som herrskap och som tjänstefolk. Slottet fortsätter sin tradition att ställa ut filmkostym och har den här gången valt att exponera dräkter från Downton Abbey för att belysa tidens levnadssätt och mode. Här visas kläder burna av alla de tongivande karaktärerna i tv-serien, från husfrun mrs Hughes till änkegrevinnan av Grantham. Utställningen, som ses i samband med visning, är resultatet av ett samarbete med Hallwylska museet i Stockholm.

Julvisningar i december

I december visas det julpyntade slottet och besökaren får veta mer om julfirandet både på Tjolöholms Slott och Downton Abbey. Välj temavisningen ”Dräkter från Downton” om du i första hand vill se utställningen och höra mer både om tv-serien och om livet på Tjolöholm under 1910-talet. Är du mest intresserad av slottets historia och arkitektur rekommenderas en slottsvisning. Det är inte möjligt att bese utställningen eller slottet på egen hand.

Köp biljetter online

Vi rekommenderar dig att köpa biljetter i förväg för att försäkra dig om plats på önskad visning. I mån av tillgång kan du även köpa biljetter på plats. Klicka här för att köpa biljetter.  Observera att endast köpta biljetter med avbokningsskydd återbetalas. Du kan också beställa gruppvisning av utställningen, läs mer om det här. 

Visningen som är ca 45 minuter lång och hålls på svenska, men rumsbeskrivningar finns tillgängliga på engelska och tyska. Priset är 150 kr för vuxen och 50 kr för barn 5-15 år. Utställningen pågår fram till 30 december 2017.

 

Kultur- och programverksamheten på Tjolöholms slott anordnas med stöd av Folkuniversitetet och Region Halland.

FUlogo

 

 

Region Halland Logo-RGB