3 februari–30 december 2018

2017 års succéutställning ”Dräkter från Downton” följs 2018 upp av ett nytt urval eleganta originalkläder från Downton Abbey, kompletterat med brudklänningar inspirerade från TV-serien. I utställningen ”Downton – I nöd och lust” ges nya perspektiv på kulturhistorien runt kärlek, bröllop och äktenskap för herrskap och tjänstefolk i början av 1900-talet.

Kärlek och bröllop

Kärleken drabbade både herrskap och tjänstefolk, men vem gifte man sig med, varför och hur? En viktig uppgift för dåtidens socitetsfamiljer var att ordna lämpliga partier åt sina barn och rollerna inom äktenskapet präglades av tydliga förväntningar. Giftermål var en familjeangelägenhet som angick långt fler än de unga tu, såväl på Downton Abbey som på Tjolöholms Slott. För både herrskap och tjänstefolk var en stabil ekonomi förutsättningen för att knyta hymens band. I utställningen kommer besökaren kommer att mötas av kläder som burits av flera av seriens kärlekspar, så som Lord och Lady Grantham, Carson och Mrs Hughes, Mr Bates och Anna med flera.

Synen på kärlek, äktenskap och relationer har ändrats på hundra år medan intresset för brudklänningar och bröllopstraditioner är lika starkt nu som då. I samarbete med Tillskärarakademien i Göteborg har Tjolöholms Slott låtit sy upp två brudklänningar inspirerade av Lady Marys och Lady Ediths brudklädslar, för att ge upplevelsen av ett societetsbröllop på ett lantgods vid förra seklets början.

Utställningen kan endast beses i samband med guidad visning. Köp gärna visningsbiljett före ditt besök! När du förköper biljett kan du försäkra dig om plats på önskad visning och du slipper köa. Du kan förköpa din biljett via hemsidan fram till en kvart innan visningen startar. I mån av tillgång kan du även köpa biljetter på plats i Slottsbutiken.

Klicka här för att köpa biljett. Här ser du också exakta visningstider. Fler datum läggs ut efterhand.

Den 14 oktober görs utställningen och slottet lite tillgängligare än vanligt. Då hålls alla klassiska slottsvisningar och visningar av ”Downton – I nöd och lust” på första våningen. Läs mer om dagen här.

Kultur- och programverksamheten på Tjolöholms slott anordnas med stöd av Folkuniversitetet och Region Halland.