Tjolöholms Slott är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning. Det påkostade slottet stod klart 1904 och sägs vara en av Sveriges märkligaste byggnader. Arkitekt Lars Israel Wahlman ritade det i Tudor-stil åt hovstallmästare James Fredrik Dickson och hans hustru Blanche. Slottets påkostade inredning bjuder på brittisk ”comfort” och för sin tid toppmoderna bekvämligheter såsom rundspolande duschar och en dammsugare med en vikt på ett ton. Även trädgården går i Arts and Crafts-stil och bjuder på stor variation och blomsterprakt.

Visningar av slottet

Under hösten visas slottet  lördagar och söndagar. Välj mellan klassisk slottsvisning eller visning av utställningen ”Bohemian Luxury – Liberty style at Tjolöholm”. Klicka på biljettlänken för att se exakta visningstider.

Bohemian Luxury – Liberty style at Tjolöholm

Årets utställningsvisning på Tjolöholms Slott bjuder besökaren på brittisk inredning,textil och mode från förra sekelskiftet. Under en rundtur i slottet får du veta mer om Liberty & Co och kopplingen till Tjolöholm. Utställningen är producerad i samarbete med Fashion and Textile Museum och Liberty London. Visningen är ca 60 min lång med möjlighet till ytterligare 20 min i Libertyshopen. Läs mer om utställningen här.

Vuxna 160 kr, barn 5-15 år 50 kr. Klicka här för att köpa biljett.

Klassisk slottsvisning

Visning genom slottets alla paradrum, med fokus på slottets historia och inredning. Visningen är ca 45 minuter lång och hålls på svenska, men rumsbeskrivningar finns tillgängliga på engelska, tyska och franska.

Vuxna 150 kr, barn 5-15 år 50 kr. Klicka här för att köpa biljett.

Dramatiserade barnvisningar

Följ med kammarjungfrun Ottilia i slottets salar och vrår. På utvalda dagar under hela året är det dramatiserad barnvisning på slottet. Läs mer, se aktuella datum och köp biljetter här.

Trädgårdsvisningar

Under hela året arrangeras olika aktiviteter i trädgården. Följ med John Taylor eller någon annan av våra skickliga trädgårdsmästare på en visning i slottsträdgården, ge dig ut på en guidad löparrunda eller lär dig mer om ett speciellt tema.

Dagliga trädgårdsvisningar 1 juni-1 september kl 14

Varje dag under sommaren finns det möjlighet att följa med en av slottets trädgårdsmästare på en vandring genom Tjolöholm trädgårdar. Guiden börjar med att visa och berätta om livet och trädgårdarna i allmogebyn. Tillsammans promenerar gruppen sedan upp mot slottsträdgården, som är en brittisk arts and crafts-trädgård belägen alldeles vid havet. Där ni får veta mer om trädgårdens historia, arkitektur, växter och utveckling. Visningen tar ca 60 minuter. Samling utanför Slottsbutiken/Manegen. Klicka här för att köpa biljett.

Temavandringar

Upptäck nya delar av Tjolöholm eller lär dig mer om de platser du brukar besöka. Under året blir det tre vandringar på olika teman: vårblomsvandring med slottsträdgårdsmästare Harald Gustavsson den 14 april, vandring till flaggberget med trädgårdsmästare Kenneth Krabbe den 2 juni och vandring i Allmogebyn med chefsträdgårdsmästare Eva Rosén den 4 augusti. Läs mer om vandringarna här.

Löparguidning

Upptäck Tjolöholms slotts naturområden på ett nytt och annorlunda sätt! Med trädgårdsmästare Andreas Blomberg i täten får du både motion och ny kunskap i trevligt sällskap. Löparguidningar sker under hela året: 21 april, 26 maj, 23 juni, 15 september och 13 december. Läs mer om löparguidningarna här.

Visningar på engelska

Under sommaren ges det slotts- och trädgårdsvisningar på engelska.

Slottsvisning på engelska ges varje dag 1 juli-31 augusti kl 14. Visningen ger en översikt över Tjolöholms historia och visar utställningen ”Bohemian Luxury – Liberty style at Tjolöholm” och avslutas med ett besök i Liberty Shop.

Engelsk trädgårdsvisning ges vardagar 1-31 augusti kl 13.

Biljetter

Köp gärna visningsbiljett före ditt besök! När du förköper biljett kan du försäkra dig om plats på önskad visning och du slipper köa. Du kan förköpa din biljett via hemsidan fram till en kvart innan visningen startar. I mån av tillgång kan du även köpa biljetter på plats i Slottsbutiken.

Klicka här för att köpa biljetter. Här ser du också aktuell dags exakta visningstider. 

Halva priset på visningar med Kulturarvskortet, maila info@tjoloholm.se eller ring 0300-40 46 00 för bokning. Observera att endast köpta biljetter med avbokningsskydd återköps. Det är inte möjligt att bese slottet eller utställningen ”Bohemian Luxury” på egen hand.

Under 2019 är det områdesentré till godset i samband med större evenemang, bland annat Påsk på Tjolöholms Slott 18-22 april, Tjolöholm Classic Motor 19 maj, Barnens sommarkalas 6-9 juni, midsommarfirande 21-22 juni, Skördefest på Tjolöholms Slott 4-6 oktober och Jul på Tjolöholms Slott 15-17 november, 22-24 november och 28 november-1 december. Genom att förköpa visningsbiljett har du i de flesta fall fri entré till evenemanget.

Kultur- och programverksamheten på Tjolöholms slott anordnas med stöd av Folkuniversitetet och Region Halland.

 

FUlogo

Region Halland Logo-RGB