Visningar

Tjolöholms Slott är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning. Det påkostade slottet stod klart 1904 och sägs vara en av Sveriges märkligaste byggnader. Arkitekt Lars Israel Wahlman ritade det i Tudor-stil åt hovstallmästare James Fredrik Dickson och hans hustru Blanche. Slottets påkostade inredning bjuder på brittisk ”comfort” och för sin tid toppmoderna bekvämligheter såsom rundspolande duschar och en dammsugare med en vikt på ett ton.

Visningar av slottet

3 februari-20 maj: lördag, söndag, helgdag visning kl 11-15
26 maj-30 juni:  dagligen visning kl 11-15
1 juli-12 augusti: dagligen visning kl 11-16
13-31 augusti: dagligen visning kl 11-15
1 september-11 november: lördag och söndag visning kl 11-15.
16-18 november, 23-25 november, 29 november-2 december: visning dagligen under julmarknaden
8-16 dec, visning lördag och söndag
25-30 december, dagligen 11-15. Kafé i slottsmatsalen kl 12-16.

Den 1 juli-31 augusti är det dagligen visning på engelska kl 14.

Klassisk slottsvisning

Visning genom slottets alla paradrum, med fokus på slottets historia och inredning. Visningen är ca 45 minuter lång och hålls på svenska, men rumsbeskrivningar finns tillgängliga på engelska, tyska och franska.

Priser – klassisk slottsvisning

Vuxen: 120 kr, barn 5-15 år 30 kr, under högsäsong 26 maj-31 augusti vuxen 150 kr och barn 5-15 år 50 kr.

Downton – I nöd och lust

Med utgångspunkt i den populära tv-serien Downton Abbey berättar Tjolöholms Slott om kärlek och relationer, både i England och Sverige, under början av 1900-talet. Utställningen visar originalkostymer från tv-serien samt uppsydda brudklänningar inspirerade av tv-serien. Visningen är ca 45 minuter lång och hålls på svenska, men rumsbeskrivningar finns tillgängliga på engelska.

Priser – Dräkter från Downton

Vuxen: 150 kr, barn 5-15 år 50 kr.

Engelska visningar

Under perioden 1 juli-31 augusti är det varje dag klassisk slottsvisning på engelska. Visningen startar kl 14.

Priser – Engelska visningar

Vuxen: 150 kr, barn 5-15 år 50 kr.

Visningar av greve Claes Bonde

Under två perioder i sommar håller greve Claes Bonde sammanlagt i tolv guidningar under sista veckan i juni och första veckan i augusti. Claes Bonde är barnbarn till grevinnan Blanche Bonde som bodde på slottet 1906-1960 och han bodde periodvis på slottet under 1940- och 1950-talen. Visningarna gör han helt ideellt och intäkterna går oavkortat till upprustning av vagnsmuseet. Visningarna sker i slottet måndag 25 juni, tisdag 26 juni, torsdag 28 juni och fredag 30 juni samt 4 augusti, 5 augusti, 6 augusti, 7 augusti, 8 augusti, 9 augusti och 10 augusti kl 11. Visningarna sker endast på svenska.

Priser – Greve Claes Bonde

Visningen kostar 200 kr. I priset ingår även ett glas alkoholfri mousserande dryck. Klicka här för att köpa biljett. Biljettintäkterna går oavkortat till upprustning av vagnsmuseet på Tjolöholms Slott och visningen genomförs ideellt av greve Claes Bonde.

Trädgårdsvisningar

Dagliga trädgårdsvisningar 30 juni-31 augusti kl 14. Varje dag under högsommaren finns det möjlighet att följa med en av slottets trädgårdsmästare på en vandring genom Tjolöholm trädgårdar. Guidningen börjar med att visa och berätta om livet och trädgårdarna i allmogebyn. Tillsammans promenerar gruppen sedan upp mot slottsträdgården vid havet, där ni får veta mer om trädgårdens historia, arkitektur, växter och utveckling. Under 2018 lyfter vi särskilt fram de livsviktiga pollinatörerna och hur bin, humlor och andra insekter trivs och gör nytta på Tjolöholm. Visningen tar ca 60 minuter. Samling utanför Slottsbutiken/Manegen.

Under året arrangeras även tematrädgårdsvisningar: 30 juni – Bi-vernissage, 29 juli – Löparguidning, 5 augusti – Vandring i Allmogebyn, 9 september – Löparguidning.

Priser – Trädgårdsvisning

Vuxen 100 kr, barn upp till 15 år gratis. Samling vid slottsbutiken/Manegen.

Dramatiserade barnvisningar

Följ med kammarjungfrun Ottilia i slottets salar och vrår. På utvalda dagar under hela året är det dramatiserad barnvisning på slottet. Läs mer, se aktuella datum och köp biljetter här.

Byggnadsvård – temavisning

Är du intresserad av byggnadsvård? Följ med på en temavandring runt de centrala delarna av egendomen och lyssna på hur Tjolöholm arbetar med byggnadsvård. Visningen kommer bland annat att stanna till vid rekonstruktionen av Esters hus och Allmogebyn, vidare bort till Magasinet för att avsluta vid slottet och mausoleet.

Datum och tider: 19 juli kl 10, 16 augusti kl 10 och 23 augusti kl 10. Visningen tar ca 90 minuter och hålls på svenska.

Priser – byggnadsvårdsvisning

150 kr per person, barn upp till 15 år gratis.  Klicka här för att köpa biljett.

Biljetter

Köp gärna visningsbiljett före ditt besök! När du förköper biljett kan du försäkra dig om plats på önskad visning och du slipper köa. Du kan förköpa din biljett via hemsidan fram till en kvart innan visningen startar. I mån av tillgång kan du även köpa biljetter på plats i Slottsbutiken.

Klicka här för att köpa biljetter. Här ser du också aktuell dags exakta visningstider. 

Halva priset på visningar med Kulturarvskortet, maila info@tjoloholm.se eller ring 0300-40 46 00 för bokning. Observera att endast köpta biljetter med avbokningsskydd återköps. Det är inte möjligt att bese slottet eller utställningen ”Downton – I nöd och lust” på egen hand.

Under 2018 är det områdesentré till godset i samband med större evenemang, bland annat Tjolöholm Classic Motor 20 maj, midsommarfirande 22-23 juni, Skördefest på Tjolöholms Slott 5-7 oktober och Jul på Tjolöholms Slott 16-18 november, 23-25 november och 29 november-2 december.

Kultur- och programverksamheten på Tjolöholms slott anordnas med stöd av Folkuniversitetet och Region Halland.

 

FUlogo

Region Halland Logo-RGB

Downton - I nöd och lust

Read more

Sommarteater - Jeppe på Berget

Read more

Julbord i Storstugan

Read more

Julbord i slottet

Read more

Mellandagsöppet

Read more

Bo som gäst på godset

Read more