Sven Gustaf Fahlström var statdräng på Tjolöholm och den förste att flyttade in i huset 1903. Sven Gustaf bodde här tillsammans med sin hustru Johanna Mathilda Johansdotter. Tillsammans hade de två barn. Under åren kom familjen att bo i flera olika hus på godset och de fick sammanlagt sju barn. Gustaf Fahlström kom så småningom att basa över Röda Stallet med alla arbetshästar, han arbetade också som skomakare och sadelmakare.

Ännu en statdräng kom att bo i stugan. Det var Johan Martin Karlsson med hustrun Johanna Albertina Andersson och deras sex barn som flyttade in efter Fahlströms 1907.

Mor Johannas stuga består av ett sovrum med dubbelsäng och garderob samt ett allrum med kök och skafferi. Badrummet nås från allrummet. I allrummet finns två fållbänkar som fungerar som enkelsängar. I detta hus är fållbänkarna kortare än i övriga hus. Köket har spis, ugn, mikro och kylskåp, här finns också TV och radio.

Huset har en fungerande kakelugn och vedspis och ved finns i huset. I den barnvänliga trädgården finns det sommartid grill och utemöbler.