Karl Alfred Lindvall var smed på Tjolöholm och den första som bodde i huset. Här bodde han tillsammans med sin hustru, Kristina Larsdotter, och deras sex barn. När de lämnade Tjolöholm 1913 flyttade Sven Olsson in i stugan, även han smed. Han bodde här med sin hustru och deras fem barn.
Ännu en smed kom att avlösa den tidigare. Det var Emil Johansson med hustru som 1915 flyttade in, även de hade en stor familj med fem barn. Huset har också använts som gemensam badstuga.

Huset består av kök/vardagsrum, sovrum och badrum. Detta hus är inte helt restaurerat i ursprungligt skick och skiljer sig därför lite från övriga hus. Här finns inte vedspis eller kakelugn, däremot en bekväm soffa. I sovrummet finns två enkelsängar. I vardagsrummet finns en bäddsoffa som enkelt bäddas upp för två personer. Köket har spis, ugn, kyl- och frysskåp samt mikro. TV och radio finns. Badrummet nås från hallen. I den barnvänliga trädgården finns det sommartid grill och utemöbler. I den här stugan är djur välkomna.