Kultur för barn

Ta med familjen på en utflykt, ca 30 minuter söder om Göteborg, och upptäck ett 100 kvm lekland som låter barnen uppleva Emils Katthult. Här kan barnen till exempel laga mat i köket, läsa en saga, klä ut sig, gömma sig eller klättra. Huvudsaken är att alla har kul!

Lekmiljön är skapad av scenografen Torbjörn Berg, son till Emil i Lönneberga-tecknaren Björn Berg.

Belöning till alla barn

Förutom obegränsad lek i utställningen under en hel dag ingår också en klurig runda, som består av gömmor med bilder, där barnen skall lösa bildrebusar. Ifylld rebus ger en belöning i slottsbutiken!

Välj antingen den längre rundan som bjuder in både barn och föräldrar att upptäcka Tjolöholms vackra naturområden och den idylliska allmogebyn. Under sommaren är museistugan Hemtrefnaden öppen. Här kan barnen lära sig mer om hur livet var förr på Tjolöholm – på den tiden när Emil bodde i Katthult! Titta gärna in i huset och njut av den frodiga köksträdgården. I Hemtrefnadens trädgård finns en visningsbikupa där barnen kan se hur honung blir till. Har man tur kan man även träffa på katten Sigge som gärna vill bli klappad.

Det finns också en kortare runda som passar bra för små barn och ruskväder.

Biljett och pris

För att leka i utställningen får man lämna en grindslant, 60 kr per barn 1-15 år (vuxna har fri entré). Då ingår fri lek i utställningen hela dagen samt en belöning. Biljetter köps i Slottsbutiken vid entrén till lekutställningen i Manegen.

Öppettider

2 mars-19 maj: lördag, söndag, helgdag 10.30-16
25 maj-30 juni: dagligen 10.30-16
1 juli-11 augusti: dagligen 10.30-17
12 aug-1 september: dagligen 10.30-16
1 sept-6 okt: lördag-söndag 10.30-16
15-17 nov, 22-24 nov, 28 nov-1 dec: samma tider som julmarknaden
25-30 december: dagligen 10.30-16

Bra mat för de minsta

I direkt anslutning till lekmiljön finns Kafé Manegen (öppnar för säsongen 18 april) som riktar sig till barnfamiljer. Innan kaféet öppnar för säsongen serveras lättare fika i slottsbutiken, och i  Storstugan serveras mat.

Under sommarsäsongen serveras en härlig pannkaksbuffé i Kafé Manegen, som uppskattas av både stora och små magar. I den luftiga byggnaden, en gång godsets ridhus, äter du inom- eller utomhus med utsikt över slottet och parken.

Bo bra under barnsemestern

I anslutning till lekutställningen finns möjlighet att hyra något av idylliska husen i allmogebyn. Boendet passar utmärkt för alla som reser med barn. Här bor hela barnfamiljen bekvämt med plats för lek i trädgård, bad i havet och samvaro med familjen. Klicka här för att läsa mer.

 

Utställningen är producerad av Kulturen i Lund tillsammans med konstnären Björn Bergs barn, Maja och Torbjörn Berg.

©Björn Berg/Bildmakarna Berg