I herrskapets fotspår och i sällskap av Pär Connelid, historisk geograf, upptäcker vi delar av de många stensatta stigar som finns på Tjolöholm.

I landskapet kring Tjolöholm löper en imponerande mängd stensatta stigar. De flesta stigarna, ofta med tillhörande trappor, anlades av slottets ägare under 1800-talet och 1900-talets början så att herrskapet kunde ta sig ut i naturen. Dagens vandringsleder i området följer i flera fall ännu dessa stråk. Nyligen genomförda inventeringar har dock visat att de stensatta stigarna är långt flera än vad som tidigare varit känt. Nästan sju kilometer stensatta stigar och trappor har påträffats! Många av dem har fallit i glömska och inte använts på över hundra år. Följ med på en tur ut i Tjolöholmslandskapet och återupptäck de fantastiska spåren, bland mossa och vildkaprifol!

Lördag 2 oktober kl 10.00: STORESKOG

Tillsammans med Pär Connelid, historisk geograf, vandrar vi på de över hundra år gamla stensatta stigarna som slingrar sig på Tjolöholmshalvön. Stigarna tar oss till utsiktsplatser och fornlämningar. Samling utanför Slottsbutiken. Delvis kuperad terräng, tänk på att ha rejäla skor. Ta med vatten. Toalett finns i anslutning till parkeringen. Vandringen tar två-tre timmar. 160 kr/person, barn upp till 14 år gratis.

Lördag 9 oktober kl 10.00: STUTERIBERGEN

Pär Connelid, historisk geograf, tar med oss på en vandring i skogarna ovanför det forna stuteriet, numera Tjolöholms lantgård. Stigarna leder till magiska platser och fornminnen. Parkering och mötesplats vid Tjolöholms gårds köttbod, som ligger på höger sida längs infartsvägen till godset, följ skyltning mot köttbod. Delvis kuperad terräng, tänk på att ha rejäla skor. Ta med vatten. Toalett finns inte. Vandringen tar två-tre timmar. 160 kr/person, barn upp till 14 år gratis.