STIHL TIMBERSPORTS® Champions Trophy

Den 25 maj samlas världseliten inom Timbersports för att göra upp om mästartiteln Champions Trophy, en prestigefylld tävling inom atletisk trädfällning. För första gången någonsin arrangeras en internationell tävling inom Timbersports på svensk mark. Samtidigt avgörs juniorvärldsmästerskapet i Timbersports för att titulera en ny juniorvärldsmästare. Sågspån yr och träflisor flyger när världens främsta atleter ska hugga och såga sig genom träblock på snabbast möjliga tid. Timbersports lockar fans över hela världen och är känt för att vara en publikvänlig, spännande och adrenalinfylld sport med en entusiastisk publik.

Det här är STIHL TIMBERSPORTS®

Timbersports är en internationell tävlingsserie inom atletisk trädfällning som kräver styrka, teknik och mod. Sporten har sitt ursprung i USA, Kanada, Nya Zeeland och Australien som yrkestävling för skogsindustrin. Timbersports kallas för extremsportens moder och går tillbaka så långt som 1881. Idag har sporten utvecklats till en professionell tävlingsserie och varje år arrangeras internationella tävlingar som världsmästerskap i både lag och individuellt samt nationella och regionala mästerskap. I Sverige är sporten på frammarsch och globalt lockar Timbersports över 20 miljoner fans. Timbersports består av sex grenar; tre med yxa, två med motorsåg och en med såg.

Video från Champions Trophy 2017:

Champions Trophy

Champions Trophy är en tuff tävling inom Timbersports och är startskottet på tävlingssäsongen. Det är en fysisk krävande tävling med krav på styrka, kondition och teknik. De 12 bästa atleterna i världen möts för att göra upp om mästartiteln. I tävlingen möts atleterna i heat om två och två. Varje heat består av fyra intensiva grenar som avlöser varandra och den som slutför heatet först avancerar vidare i tävlingen. I det sista heatet möts de två kvarstående atleterna för en sista kamp om Champions Trophy-titeln.

Det här är Champions Trophy:

Rookie-VM

Juniorvärldsmästerskapet arrangeras alltid i samband med Champions Trophy. De tio bästa juniorerna i världen tävlar i fyra grenar om världsmästartiteln. Till skillnad från Champions Trophy utförs rookie-VM gren för gren och på snabbast möjliga tid. Poäng fördelas efter varje gren där den snabbaste atleten för högst poäng. Den atlet som har flest poäng efter alla fyra grenar utses till juniorvärldsmästare. Om det skulle vara jämna poäng vinner den atlet med snabbast tid. En rookie är under 25 år och kvalificerar sig till VM genom nationella uttagningar.

Video från rookie-VM 2018:

Champions Trophy och rookie-VM

Datum: 25 maj 2019
Tid: Insläpp klockan 14.00. Rookie-VM klockan 14.15. Champions Trophy klockan 17.30
Plats: Tjolöholms Slott – paradgräsmattan mellan slottet och havet

Läs mer om STIHL TIMBERSPORTS®