Under hela året arrangeras olika aktiviteter i trädgården. Följ med John Taylor eller någon annan av våra skickliga trädgårdsmästare på en visning i slottsträdgården, ge dig ut på en guidad löparrunda eller lär dig mer om ett speciellt tema. 

Visning i Sveriges mest brittiska trädgård

Dagliga trädgårdsvisningar 1 juni-1 september kl 14

Varje dag under sommaren finns det möjlighet att följa med en av slottets trädgårdsmästare på en vandring genom Tjolöholm trädgårdar. Tillsammans promenerar gruppen sedan upp mot slottsträdgården, som är en brittisk arts and crafts-trädgård belägen alldeles vid havet. Där ni får veta mer om trädgårdens historia, arkitektur, växter och utveckling. Visningen tar ca 60 minuter. Samling utanför Slottsbutiken/Manegen.

Köp gärna visningsbiljetten före ditt besök! När du förköper biljett kan du försäkra dig om plats på önskad visning och du slipper köa. Du kan förköpa din biljett via hemsidan fram till en kvart innan visningen startar. I mån av tillgång kan du även köpa biljetter på plats i Slottsbutiken. 

Vårblomsvandring

Söndagen 14 april kl 11

Följ med slottsträdgårdsmästare Harald Gustavsson ut i Storeskog och titta på vårens vilda blommor! Förhoppningsvis blommar också blåsipporna och ni kommer att få lära er mer om denna fantastiska sippa och andra rara växter, samtidigt som ni njuter av en skön stund i naturen! Tid ca 2 timmar, samling utanför Manegen. 110 kr, köp biljett här. 

Vandring till Flaggberget

Söndagen den 2 juni kl 11

Följ med trädgårdsmästare Kenneth Krabbe på en promenad i skogen vid slottet. Gå på de unika upphöjda stigarna och hör honom berätta om växterna där och tankarna kring arbetet när stigarna och trapporna anlades i början av 1900-talet och som så påtagligt präglades av de brittiska arts and crafts-rörelsen. Njut sedan tillsammans av utsikten uppe på Flaggberget! Tid ca 1,5 timma, samling utanför Manegen. 110 kr, köp biljett här. 

Vandring i Allmogebyn

Söndagen den 4 augusti kl 11

Följ med trädgårdsmästare Eva Rosén på en vandring genom Tjolöholms allmogeby. Hon berättar om hur de som bodde där levde, hur husen och trädgårdarna såg ut och även om tanken med en nationalromantisk by som hade en stark influens av den brittiska arts and crafts-rörelsen . Tid ca 1,5 timma, samling utanför Manegen. 110 kr, köp biljett här. 

Löparguidning

Upptäck Tjolöholms slotts naturområden på ett nytt och annorlunda sätt! Med trädgårdsmästare Andreas Blomberg i täten får du både motion och ny kunskap i trevligt sällskap.

Vårlunken – löparguidning

Söndagen 21 april kl 11 (påskdagen)

Kom igång med din löpning på ett roligt sätt tillsammans med trädgårdsmästare Andreas Blomberg. Ni joggar i ett lugnt tempo på den kortaste av alla löparguidningar. På vägen gör ni många stopp där ni får berättat för er om växter, natur och godset i allmänhet. Ni joggar på lite olika material (grusväg, asfalt, skogsstig, gräs), både i skogen och runt trädgården vid slottet. 3 km (för den otränade), samling utanför Manegen. 110 kr, köp biljett här. 

Spring för bina – löparguidning

Söndagen 26 maj kl 11

Trädgårdsmästare Andreas Blomberg tar dig med på en joggingrunda runt Stuteribergen och berättar om växter som är så viktiga för våra bin. På vägen stannar ni i byn vid bikuporna och får smaka på honung samt får lite information om bin. Ni kommer få gå in i Hemtrefnadens nyttoträdgård samt få lära er om hur man sköter en äng och varför den är så viktig för mångfalden. Ca 4,5-5 km, samling utanför Manegen. 110 kr, köp biljett här. 

Stuteriberget – löparguidning

Söndagen 23 juni kl 11

Följ med på en lite mer avancerad löparguidning i Stuteribergen med trädgårdsmästare Andreas Blomberg. Det här är den delen på godset som består av mer produktiv skog och här är det mer barrskog än på resten av godset. Men skogen är fortfarande lika vacker med gamla stigar och trappor och några utsikter. Här kommer ni få veta mer om hur man sköter en produktiv skog och naturen runtomkring. Första delen springer ni på asfalt, ca 2 km utmed saltängarna, sedan ut på en riktigt kuperad skogsrunda. Totalt 7 km (snabbare tempo, delvis trail och endast några stopp på vägen), samling utanför Manegen. 110 kr, köp biljett här. 

Utsiktsrundan – löparguidning

Söndagen 15 september kl 11

Upptäck slottets stigar med trädgårdsmästare Andreas Blomberg som i lugnt tempo tar er med på en joggingrunda i skogen runt slottet och i Storeskog. Längs vägen blir det flera stopp där ni får veta mer om egendomens natur och se vackra utsiktsplatser. Få inspiration till egna löparturer i Tjolöholms vackra miljö. Ca 7 km, samling utanför Manegen. 110 kr, köp biljett här. 

Nu tändas tusen juleljus – löparguidning

Söndagen 13 december kl 18

När godset är som mest pyntat med julljus ger ni er tillsammans med trädgårdsmästare Andreas Blomberg av på en stämningsfull runda för att njuta av allt ljus! Så här efter julmarknaden kommer det kännas som ni har hela godset för er själva. Rundan tar er förbi alla hus men även in i skogen bitvis så pannlampa är ett måste. Rundan avslutas med varm glögg och pepparkakor. Ca 5 km, samling utanför Manegen. 110 kr, köp biljett här. 

 

Kultur- och programverksamheten på Tjolöholms slott anordnas med stöd av Folkuniversitetet och Region Halland.