2019 års stora utställning på Tjolöholms Slott bjuder besökaren på brittisk inredning, textil och mode från förra sekelskiftet. När Blanche Dickson lät bygga sitt drömhus – Tjolöholms Slott – valde hon stora delar av inredningen från det fashionabla varuhuset Liberty på Regent Street i London. Nu berättar Tjolöholm historien om det nyskapande livsstilsvaruhuset i samarbete med Fashion and Textile Museum och Liberty i London. Utöver utställningen, som äger rum i slottets vackra salonger och gemak, får besökaren dessutom möjlighet att handla i en återskapad Libertyshop i slottets herrum.

Brittisk trendskapare

Mjuk sammet i dova färger, orientalisk mystik, siden i sofistikerade mönster, snidade ekmöbler, medeltidsromantik, moriska mattor, japanska kimonos – allt detta och mer därtill fanns på varuhuset Liberty på Regent Street i London vid förra sekelskiftet. Liberty hade under senare delen av 1800-talet vuxit fram som en viktig trendskapare och ett livsstilsvarumärke. Butiken attraherade framstående konstnärer och intellektuella, däribland Oscar Wilde, William Morris och konstnärsgruppen prerafaeliterna, såväl som intresserad allmänhet med smak för tidens nya strömningar. Liberty-kunderna ansågs ha raffinerad smak och högstämd estetik, ibland till den grad att tidningarna gjorde narr av dem. Sedan dess har varuhuset behållit en atmosfär av bohemisk elegans och ligger kvar på samma adress.

”Vi var nyfikna på de modiga val Blanche Dickson gjorde i skapandet av Tjolöholms Slott och hamnade hos Libertys arkivarie i London. Där och då insåg vi att det var dags att belysa de märkvärdiga och världsunika Liberty-interiörerna på slottet,” berättar Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms Slott. ”Idag finns det kanske inte något hus i världen med så stor originalinredning från Liberty bevarad.”

Originalkläder visas

I samarbete med Fashion and Textile Museum i London visas originalkläder från Liberty i slottet. Kläderna står i samklang med slottets unika Libertyinteriörer, rum skapade åt Blanche Dickson. För att ytterligare öka upplevelsen av varuhusets speciella estetik skapas ett rum som en tolkning av dåvarande Liberty, innehållande varor av samma karaktär som då såldes på varuhuset: orientalisk keramik, japanska kimonos, tyger med mera. I samarbete med Liberty London kommer speciellt utvalda varor ur deras sortiment även finnas till salu.

Utställningen pågår 2 februari – 30 december 2019. Visningen är ca 60 minuter lång med möjlighet till ytterligare 20 minuter i Libertyshopen. Biljetter till visningarna hittar du här.

Light tea i Storstugan

I den ombonade Storstugan serveras light tea, ett afternoon tea med scones och mycket sötsaker. Du kan också äta engelska specialiteter som t ex  Sunday roast i Storstugan, öppen kl 12-16 samma dagar som slottet. Boka gärna bord på 0300-40 46 00 (vardagar) eller 0300-40 46 10 (helger).