TRÄDGÅRD VID HAVET

Som ett gåtfullt väsen i en gammal saga vilar Tjolöholms Slott mellan kullarna på den natursköna halvön söder om Göteborg. Den vilda naturen övergår nästan obemärkt i en unik slottspark och trädgård, präglad av den vid 1800-talets slut så inflytelserika Arts and Crafts-rörelsen. Här arbetar John Taylor och godsets skickliga trädgårdsmästare med att bevara och utveckla Sveriges mest brittiska trädgård och erbjuda besökarna en skönhetsupplevelse utöver det vanliga.

UTFLYKT OCH SEVÄRDHET

Utformningen av slottsträdgården och slottsparken vid Tjolöholms Slott var arkitekt Lars Israel Wahlmans mest prestigefyllda privata trädgårdsuppdrag. Tjolöholm är en exceptionell slottsmiljö, inte minst därför att Wahlman ensam har stått för i stort sett hela gestaltningen – till synes helt utan ekonomiska begränsningar.

Slottet är vackert beläget vid havet, i en sänka omgiven av skyddande bergspartier. Slottsmiljön kontrasterar onekligen mot det omgivande skärgårdslandskapet och närheten till havet gör sig ständigt påmind. Upplevelsen av slottsträdgården förändras både under dygnets timmar och med årstidens växlingar. Närmast slottet är trädgården stram och tuktad för att sedan gradvis anpassa sig till det omgivande landskapet. Slottet ser ut att växa upp ur omgivningen!

Trädgården vid slottet återställs nu till forna dagars prunkande Arts and Crafts-trädgård. Under ledning av slottsträdgårdsmästare John Taylor anläggs nya rabatter i engelsk stil. Beundra blomsterprakten på egen hand eller följ med på en trädgårdsvisning med någon av slottets kunniga trädgårdsmästare. Det finns också möjlighet att boka en exklusiv visning med John Taylor.

PROMENADER RUNT HALVÖN

Tjolöholmshalvön är känd för sitt rika djur- och växtliv. Här erbjuds mängder av promenadstigar som passerar naturskyddade gammelekar, strandängar, utsiktpunkter, karga klippstränder och lummiga ädellövsskogar.

Badlivet på Tjolöholm har långa traditioner. I många generationer har besökare njutit av salta bad i havet nedanför slottet. Idag finns här en liten sandstrand för de minsta barnen och en handikappanpassad badbrygga. De stora gräsytorna är perfekta för picknick och lek.

ALLMOGEBYN OCH HEMTREFNADENS KÖKSTRÄDGÅRD

Allmogebyn byggdes 1904 i nationalromantisk stil. De röda stugorna var från början bostäder till godsets arbetare och går idag att hyra för en natt eller vecka. Utanför museistugan Hemtrefnaden finns arbetarebyns köksträdgård, där grönsaker och bär odlas enligt gamla metoder. Under säsong levereras skörden dagligen till Storstugan, där den serveras till hungriga besökare. Just nu utvecklas successivt de idylliska trädgårdarna i allmogebyn, under ledning av John Taylor.

COTTAGE GARDEN VID GRINDSTUGAN

Grindstugans trädgård, med utsikt över strandängarna, är inspirerad av engelska ”cottage gardens”. Titta på trädgården vid en promenad förbi huset eller hyr Grindstugan för en natt, weekend eller vecka för att till fullo njuta av den. Trädgården sköts med hjälp av Kungsbacka trädgårdsvänner.

 

_DSF4293170808-WR_Tjoloholm Augusti-1675

 

Will_June 26th-3757