Tjolöholms Trädgårdsblogg » ....en trädgårdsmästare berättar

Liten uppdatering igen!

Vad vackert det är! Den bästa tiden! Det säger vi till varandra ofta nu när vi arbetar. Känner oss privilegierade som får uppleva årstidens skiftningar så påtagligt!

Uppe vid kyrkan blommar en ny bekantskap som vi prövar i år och det är tulpanen ‘Blushing girl’. Jättesöt:-)

Honungslöken (nectaroscordum siculum) är nästa på tur. Den har vi haft innan och den tycker jag är fin.

Våra vilda rosor uppe runt kyrkan börjar växa till sig nu. Sacramentorosen (R. stellata) är en av dem som trivs allra bäst, vilket var lite otippat när vi placerade den i en liten skreva i berget!

Vi håller som mest på med att plantera perenner uppe vid slottet nu. Här i en liten rabatt vid valvet. Kommer att gå i blått och silver, precis som den stora rabatten i närheten kommer att göra. Till hösten kommer vi att återplantera livets träd i mitten för att ge platsen tillbaka dess ursprungliga syfte  (det stod en ask där som arkitekt Wahlman skapade platsen runt) och kanske kan vi få igång livets vatten som en gång rann fram där!

I kilrabatten ner mot stranden har det genom åren planterats färgglada sommarblommor, till glädje för våra besökare. Nu har vi även där skapat det som Wahlman tänkte, en mer naturnära plantering så att naturen i mjuk övergång, övergår i den strikta trädgården. Precis så som arts and crafts rörelsen förespråkade.  Det kommer att bli ett annat uttryck men tusan så bra:-)

Uppe på valvet så har 2012 års plantering börjat ta sig och nu blommar bl.a. backsippan (Pulsatilla vulgaris ‘Rödklokke’)

Och i ”Riddar Roland rabatten” som planterades samtidigt börjat det bli tätt och fint också!

På vägen upp mot slottet , utmed manegens långsida, börjar det ändra färg…

och Eldtöreln har formligen exploderat i rabatten! Det var den jag hade som en fråga om ni visste vad det var i ett tidigare inlägg, då som en liten ”knopp” i marken.

Nu är den så här snygg, men jag får passa mig så den inte tar över hela rabatten!

Till sist så börjar vi plantera ut lite av sommarblommorna i de nya krukorna . Det är samma krukor vi har på hela området i byn och som vi köper på Varalöfs tunnfabrik i skåne  (www.tunnor.se)  Här de övervintrade pelargonerna, ‘Grey Lady Plymouth’ från förra året tillsammans med yttepyttesmå plantor av luktärt,(‘Matucana’)  som kommer att sprida en fantastiskt doft till de som går in i Storstugan för att äta och fika i sommar! De kommer också att vara i några av krukorna uppe vid slottet. Gud vad gott det kommer att dofta här ute på halvön då:-)

Hoppas jag lockat er tillräckligt så att ni snart kommer och besöker oss i parken!

Eva, trädgårdsmästaren i byn.

 • MICKAN¸.•°`♥✿⊱╮19 maj, 2014 - 11:35

  Vilken härlig tid vi har nu :)ReplyCancel

 • Lena Lanebäck22 juni, 2014 - 10:05

  Hej, jag undrar vad deundersköna pionerna utefter manegesidan heter.
  Vi var på besök på midsommaraftonen och kan inte glömma dem.

  Mvh/Lena o ThommieReplyCancel

  • Eva29 juli, 2014 - 07:31

   Hej Lena! Jag upptäckte plötsligt att jag inte svarat dig. Ber om ursäkt för det! Vi har två sorters pioner i den rabatten och det är ‘Duchesse de Nemours’ och ‘Bowl of Beauty’. Du får googla fram bilder på dem och se vilken det var som var din favorit! Kul att du gillade dem!
   Hälsningar EvaReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*