Tjolöholms Trädgårdsblogg » ....en trädgårdsmästare berättar

Dags att banka trappan!

En årlig händelse hos oss i trädgården är  bankningen av grästrappan!

Trappan är unik här i Sverige och kanske också i norden, men Wahlman (som ritade trädgården) fann troligtvis inspirationen till den från England, där man kan se den i olika former i flera trädgårdar.

Lämpliga brädor letas upp, (det går åt några stycken) och sedan spänner vi våra armmuskler  och slår mot den med släggan tills trappsteget har återfått sin form igen! Dagen efter infinner sig en härlig känsla i en muskel man inte visste att man hade:-)

Nu ser man att det är en trappa igen! Det som är kvar att göra är att klippa kanten med kantsax så stegen framträder ännu tydligare.

En liten undran så här efter påsk…Kan man verkligen njuta av växter hemma hos sig själv när man tagit dem ur en kruka hos någon annan? Saknades några stycken efter påskhelgen i våra krukor. Lite trist tycker jag eftersom vi som planterar vill att det skall vara fint när våra goa’ besökare kommer hit! Ja, ja värre saker finns ju:-)

Eftersom jag inte vågar skriva mer om rabatten uppe vid slottet, hur SAGOLIKT vacker den är  ;-) så tänkte jag i stället visa de små rabatterna utanför Manegen, där håller det också på att hända saker! Just nu är det balkansippor och pärlhyacinter som pryder, men sakta breder tulpanerna ut sina blad och slår snart ut i full blom!

En kvinna vid namn, Barbara Cheney, lär ha sagt: ”Gardening, I told myself, is the most sociable of hobbies. The very nature of one’s field of activities demands an audience. No one wants to flowers to blush unseen or waste their  sweetness.” 

Vi ses!

Eva, trädgårdsmästaren i byn.

PS. I förra bloggen hade Kenneth Krabbe tagit de fina bilderna! Glömde nämna det då!

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*