Den brittiska 1800-talsförfattaren Jane Austen har inspirerat Tjolöholms Slott till den filmkostymutställning som visas i slottets salar under 2016. 

Dräkter från filmerna

Ett böljande engelskt landskap med herresäten befolkade av kärlekstörstande överklass i vackra kläder – det är vad många förknippar 1800-talsförfattaren Jane Austen med. Andra framhåller hennes skarpa blick för mänskliga relationer i ett samhälle där spelreglerna är i snabb förändring. Oavsett synsätt så står sig Jane Austens böcker bra även på 2000-talet.

Fram till 25 september visas kostym från flera av de mest populära filmatiseringarna av Stolthet och fördom och Förnuft och känsla. Dräkterna visas i den autentiska slottsmiljön och har burits av skådespelare som Hugh Grant, Emma Thompson, Colin Firth och Kate Winslet.

Svenska dräkter

Modet vid 1800-talets början går i Sverige under benämningen empire, medan man i England kallar stilen regency. Det finns ett stort intresse för historiska dräkter bland sömnadsintresserade svenskar. Vid sidan av filmkostymutställningen visar Tjolöholms Slott därför även ett antal plagg sydda av privatpersoner i Göteborg med omnejd, bland annat av elever på Tillskärarakademin.

Se utställningen med visning

Utställningen Jane Austen. Filmkostym på Tjolöholms Slott visas i samband med slottsvisningarna 16 januari-25 september 2016. Entré till slottsvisning och utställning är 150 kr. Vid vissa datum är det områdesentré till godset i samband med evenemang: Göteborg Game Fair 14-15 maj, Tjolöholm Classic Motor 22 maj, midsommarfirandet 24-25 juni.

Temavisning av utställningen

Välkommen på temavisning av utställningen Jane Austen. Filmkostym på Tjolöholms Slott. Följ med på en tur genom utställningen och hör guiden berätta om Jane Austens författarskap och om dräktmodet vid 1800-talets början, med utgångspunkt i filmkostymerna. På specialvisningen berättar vi inte om Tjolöholms historia, är du intresserad av den rekommenderar vi ordinarie visning. Temavisningen lämpar sig inte heller för yngre barn.

Temavisningen äger rum 29 maj, 26 juni, 31 juli, 28 augusti och 18 september kl. 11. Biljetterna kostar 150 kr/person. Du bokar via den här länken.

Jane Austen-buffé i Storstugan

Under sommaren serveras Jane Austens sommarbuffé i Storstugan, med smaker och rätter inspirerade av det tidiga 1800-talets England. 

Jane Austen-picknick med kostymtävling

Den 18 juni infaller Internationella picknickdagen, och den firas på Tjolöholms Slott med en stor Jane Austen-inspirerad picknick i slottsträdgården. Ett böljande engelskt landskap med herresäten befolkade av kärlekstörstande överklass i vackra kläder – det är vad många förknippar den berömda 1800-talsförfattaren med. Och eftersom Tjolöholm är Sveriges mest brittiska slott är dess omgivningar som gjorda för överdådiga utflykter i Austen-stil. Här finns allt från romantisk rosengång och paradgräsmatta med utsikt över havet till spännande Arts and Crafts-rabatter. Efter en promenad i det försommarvackra landskapet är det bara att slå sig ner och njuta av sin picknick på slottets gräsmatta. Picknickkorgen ”Mr. Darcy’s picnic” är fylld av fräscha läckerheter och poetisk inspiration och kan förbokas i Kafé Manegen (tel. 0300-40 46 10) för 150 kr/person. Det går naturligtvis också bra att ta med sin egen picknickkorg.

Kom till Jane Austen-picknicken klädd i dräkt inspirerad av det tidiga 1800-talet så kan du vinna två platser till slottets lyxiga afternoon tea den 25 september! Läs mer om picknickdagen här.