I sommar gästar greve Claes Bonde Tjolöholm och ger tolv exklusiva slottsvisningar. Med närgångna skildringar och unika barndomsminnen lägger 77-åringen fram slottets historia ur ett nytt och personligt perspektiv.

Minnen från grevinnans tid

Greve Claes Bonde upplever fortfarande en stor tjusning i att ta sig runt i den stora slottsbyggnaden.

– Jag kan aldrig lära mig hitta rätt, trots att jag spenderade min barndoms somrar på slottet, berättar han.

Claes farmor var Blanche Bonde. Hon var i sin tur dotter till Blanche Dickson som utformade Tjolöholm och dess omgivningar tillsammans med arkitekten Lars Israel Wahlman kring förra sekelskiftet. Blanche Bonde var den sista i den Dicksonska släkten som var bosatt på Tjolöholms slott. Under 1940- och 50-talet bodde Claes Bonde och hans familj i ett av gästrummen på andra våningen.

Under två perioder i sommar håller greve Claes Bonde sammanlagt i tolv guidningar under sista veckan i juni och första veckan i augusti. Visningarna gör han helt ideellt och intäkterna går oavkortat till upprustning av vagnsmuseet.

Tider

Visning i slottet måndag 25 juni, tisdag 26 juni, torsdag 28 juni, fredag 29 juni och lördag 30 juni samt 4 augusti, 5 augusti, 6 augusti, 7 augusti, 8 augusti, 9 augusti och 10 augusti. Visningen startar kl 11 och håller på ca en timme.

Priser och biljetter

Visningen kostar 200 kr. I priset ingår även ett glas alkoholfri mousserande dryck som MRG Wines bjuder på.

Klicka här för att köpa biljett. Genom att förköpa biljett är du säker på att få en plats på visningen och slipper köa. Du kan förköpa biljett fram till 15 minuter före visningens start. I mån av plats kan du också köpa biljett i Slottsbutiken. 

Biljettintäkterna går oavkortat till upprustning av vagnsmuseet på Tjolöholms Slott och visningen genomförs ideellt av greve Claes Bonde. Visningarna sker endast på svenska. Extra donation till vagnsmuseet emottages tacksamt på swish 123 378 06 81 (mottagarnamn är Stiftelsen Tjolöholm – byggnadsvård), märk insättningen Vagnsmuseum.
Visningsverksamheten på Tjolöholm stöds av Folkuniversitetet.