VÄLKOMMEN TILL TJOLÖHOLMS SLOTT

Ett märkligt slott

Tjolöholms slott i Kungsbacka kommun, fyra mil söder om Göteborg, sägs vara en av Sveriges märkligaste byggnader.

Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö. Det påkostade slottet ritades i Tudor-stil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottets välbevarade inredning bjuder på brittisk ”comfort” samt för sin tid toppmoderna bekvämligheter såsom t ex rundspolande duschar och en av Sveriges allra första dammsugare med en vikt på ett ton.

Den vidsträckta slottsträdgården vetter mot havet och godset har milslånga promenadstigar bland ekskogar och längs strandängar. Slottsträdgården, slottsparken och den naturskyddade halvön är tillgänglig för besökare under hela året.

Godset består även av en slottskyrka i skotsk stil och en idyllisk allmogeby. Idag är Allmogebyn och slottets grindstuga ett kulturhistoriskt upplevelsehotell med möjlighet att bo på godset för en natt, långweekend eller en vecka.

Den nationalromantiska Storstugan från 1904 erbjuder mat och kaffeservering. Här serveras hemlagad mat baserad på halländska råvaror från lokala producenter.

Välkommen.

Eldningsförbud

På Tjolöholm råder just nu totalt eldningsförbud samt rökförbud. Förbudet gäller även all grillning. Risken för bränder växer till extrema nivåer. Var uppmärksam på att förbudet innefattar grillning på fasta grillplatser, användning av campingkök eller engångsgrillar, grillning på ställplats med mera. Förbudet omfattar användning av grillkol, ved, gasol, t-sprit eller andra fasta, flytande eller gasformiga bränslen. Det enda undantaget är elgrill.

 


Downton - I nöd och lust

Read more

Följ med runt i Sveriges märkligaste slott

Read more

Lek i Emils Katthult

Read more

Bo vid havet med egen trädgård

Read more

Trädgårdsvisningar varje dag hela sommaren

Read more

Sommarlunch i Storstugan

Read more